MY PRECIOUS FRIENDS

Friday, July 17, 2009

Semalam Hamzah terkurung kat dalam bilik...

emmm entry ni tak de gambar ek... sebabnya masa kejadian, memang gabra abis tak hengat ape...(mmm... ni aku baru upload gambarnya...)

Cerita ni mulanya malas nak post kat blog... tapi aku baru terbaca blog liza a.k.a mamawafiy tentang wafiy terkurung dalam kereta...

Cenggini cerita suspen ni....
Untuk pengetahuan umum, husband aku takde kat umah masa ni dia gi training kat Singapore 2 minggu ye... 2 minggu aku jadik single mother... huhuhu...

Semalam, pagi pagi lagi aku dah siap siap nak gi kerja, lebih kurang kul 7 lebih la... nak gi antar hamzah umah baby sitter dia la.... memandangkan umah aku 2 tingkat, mula mula aku bawak la beg baju hamzah turun... tengah sibuk sibuk turun naik tangga tu, pintu bilik aku tertutup, si Hamzah tolak, actually pintu bilik aku ni memang ada problem sikit... selalu jer tombol kunci dia rosak dan terkunci sendiri...
ni la tombol pintunya

Mulanya dari pagi lagi aku tengok pintu tu dah macam rosak... tapi dek sibuk sangat dan aku kurang tidur, so kecuaian pun berlaku... masa aku nak turun tangga tu, aku lupa nak letakkan sesuatu agar pintu tu tak tertutup dan terkunci dari dalam...

pergh kunci lak ada kat dalam bilik.... huhuhu gelabah aku dibuatnya... henpon, kunci kete dan purse sume dalam bilik... lum sempat nak bawak turun...

masa pintu tu dah tertutup, si Hamzah macam nak nangis, panggil ma ma ma... tapi pastu diam... mungkin dia tak tau ape yang dah jadi kot... sebab selalunya dia memang aku tinggal kan kejap kejap kat dalam bilik sebab aku gi turun amik tu la.. amik ni la... tambahan lak dalam bilik tu memang banyak mainan dia.. so dia layan mainan la kot....

aku terus turun tangga cepat cepat, dan nak pergi minta tolong kat jiran belakang umah... memandangkan kiri kanan umah aku belum ada orang duduk... taman perumahan ni baru je buka bulan 6 ari tu... kat sini pun baru ada dalam 10 buah umah je yang dah ada orang duduk...
aku terus tanya bibik orang belakang ni, tapi tuan umah takde yang ada wife dia tapi tengah tido lak... aku memang perlukan orang lelaki la... sebab nak suruh panjat kat lubang tingkap bilik air... dah tu je la cara nak masuk ke bilik aku yang terkunci tu..
pastu aku terus buka gate, cadangnya nak panggil guard taman ni... tapi aku ternampak sorang pakcik tengah amik angin pagi lalu depan taman aku ni... dengan muka dan nada yang cemas, aku minta la tolong ngan pakcik tu... tapi dia dah agak berumur... pastu dia kata tak dapat nak tolong sebab dulu tangan dia pernah patah... so tak kuat la nak naik panjat tingkap bilik air aku...
nasib aku memang selalu baik.. syukur sangat... masa tu gak aku nampak ada lagi sorang budak lelaki kat umah baris ujung... dia tengah dok kat tepi pagar... tanpa segan silu, aku pun panggil la adik tu nak minta tolong... dia pun datang la... apa lagi aku terus bagikan tangga dan suruh dia panjat tingkap yang aku maksudkan...
tingkap bilik air dari luar
nasib baik ada tingkap bilik air...
nasib baik badan adik tu memang kurus, muat la nak masuk tingkap bilik air tu... aku pun terus tunggu depan pintu yang terkunci... bila pintu terbuka je... aku terus peluk hamzah... emmm sian anak ma ni... sorry ye sayang.... emm nasib baik semua leh settle... kalo tak tak tau nak wat camana... then aku terus ucapkan terima kasih kat adik dan pakcik tu. Rupanya adik tu adik kepada tuan umah yang dok umah ujung tu... nasib baik cepat sikit aku panggil dia, kalo tak dia kata dah nak kuar umah dah... namanya Ibrahim... sempat lagi aku tanya... huhuhu...

then terus pecut gi kerja... masuk kul 8, kalo lambat nanti punch kad merah... opis aku strict, walau lambat 1 minit pun kena wat surat tunjuk sebab... huhuhu... sampai kat opis aku lega........
Moralnya di sini:
1) jangan terlalu excited, aku excited sebab esok husband aku balik dari Singapore...
2)pastikan cukup tido, nanti kurang fokus kalo tak cukup tido... aku tido lambat sebab basuh kain dan kemas umah... pagi lak bangun sahur terus tak tido
3) kunci spare letak kat tempat lain jangan simpan dalam bilik

sekian saja cerita haru dari aku... kalo nak baca cerita mamawafiy, sila klik sini.

4 comments:

Ahliahnizam said...

Saye dulu ada gak pengalaman, anak terkunci dalam kete. Masa tu nak pi beli gas, gas dah abih.

Tengah deal ngan tuan kedai tu suruh amik tong gas dalam bonet kete, anak saye pi tekan plak kunci kete. Ya Allah!! gabra abih masa tu. Nasib baik umah dekat ngan kedai, pi balik umah amikkunci spare.

Iissskkk, fobia sungguh.

sharewithOya said...

yelah aliahnizam... anak dah la kecik ek... bukan dia tau ape ... ape ape

sharewithOya said...

yelah aliahnizam... anak dah la kecik ek... bukan dia tau ape ... ape ape

MAMADANISH78 said...

YA ALLAH...
ngerinya baca n3 Oya ni...menakutkan betul...
mamaD pun selau takut klu benda ni brlaku kat mamaD tau...terkunci anak dlm bilik....alahaiiii..
kesian betul la mamaD bila kenangkan ketakutan Oya masa tu...
nasib baik dpt cari org yg baik masa oya dlm kesusahan tu kan...alhamdulillah...
ngeri gak tu nak panjat2 kat tepi2 dinding tu...uuhuhuuu
lain kali bhati2 ye Oya....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...