MY PRECIOUS FRIENDS

Wednesday, August 26, 2009

aku bercerita tentang penjaga hamzah...

mmm entry ni macam menarik kan.. aku saja nak berkongsi dengan rakan blogger tentang penjaga a.k.a baby sitter hamzah since dia 2 bulan hingga la ni...

penjaga hamzah yang pertama:
namanya kak kiah... yang kenalkan aku ngan kak kiah ni adalah member mak mentua ku... kak kiah ni duk tak jauh dari rumahku dalam 10 minit la baru sampai... kak kiah ni memang pandai jaga baby... aku memang takde masalah dengan dia... cumanya susu hamzah kekadang tu ada semut... sebab dia tak tutup rapat susu hamzah... tapi tu perkara kecil aja... aku just bagitau balik la kak kiah pasal bendalah tu... dia pun boleh diterima kalo ditegur... baju hamzah dia basuh sekali... aku datang antar baby jer, bakul baju dan susu memang aku dah siap siap tinggalkan kat sana... sekali sekala aku akan amik bakul dia tu nak top up apa apa yang kurang... kak kiah jaga hamzah dari 2 bulan sampai hamzah umur 10 bulan... hamzah panggil kak kiah ni ibu...

di sebabkan aku berpindah rumah dari sungai mati ke sabak awor, aku kenalah cari penjaga hamzah yang baru... nak dijadikan cerita, aku memang tak kenal sesapa kat area aku pindah... ada member yang dok kat situ tapi dia pun tak dapat nak tolong aku carik penjaga hamzah... so aku pun tanya la ada penjaja kat tepi jalan kat area umah aku tu.. dia ada sebut sorang makcik tu.. dulu dia pernah jaga budak tapi sekarang dah takde lagi dan tengah cari orang... namanya maklang.

Penjaga hamzah yang ke 2:
Maklang yang aku citer tadi... aku dan husband dah reiki reiki la latar belakang mak lang ni... mmm orangnya kalo sekali tengok macam tak ok sebabnya aku bukan la nak malukan orang... tapi kita sebagai ibu ni nak la yang terbaik untuk anak kita kan... sekitar rumahnya banyak kucing dan tak berapa bersih... mak lang ni plak nak jaga anak aku tapi dia sambil berniaga... pagi jual nasik lemak, petang dia jual jajan plak... aku tau dia nak carik rezeki lebih... tapi kalo jaga anak aku sambil lewa... tak adil la kan...
aku hantar 2 hari jer... yelah ada ke patut si mak lang ni jaga hamzah kat satu ceruk kat umah dia sambil menjaga perniagaannya... kesian anak aku. tak berkembang mindanya nanti... pastu hari ke2 aku datang jenguk anak aku, saja nak tengok cara dia jaga hamzah... nak tau tak apa aku nampak, anak aku main atas lantai yang ada tahi kucing yang dah kering.. anak aku bukan tau apa masa tu.. dia pun usik usik la bendalah tu... pergh maklang plak muka selamber jer.. pastu bila aku tegur, baru dia nak cover cover... my husband yang bagitau maklang yang hamzah akan dijaga oleh mak mertuaku sebagai alasan nak tukar penjaga lain... bukan aku nak menipu tapi nak jaga hati... baby sitter hamzah yang seterusnya adalah orang kampung maklang jugak tapi umahnya jauh sikit dari umah maklang... then masa nak tunggu balik dari kerja kul 5 petang tu... terasa punyalah lama.. hati aku dah tak sedap dan tak keruan dah... tapi aku percaya pada kuasaNya...

lepas aku lawat hamzah tu, aku ada singgah kat kedai makan tepi jalan yang tak jauh dari umah mak lang tu... aku try la tanya dan minta tolong pada kakak yang berniaga kat situ tentang info baby sitter yang ada sekitar kampung dia tu... ye lah aku orang luar tak tau sangat keadaan dan tak berapa kenal dengan orang kampung kat situ... so aku pun bercerita lah sedikit sebanyak kat kakak tu tentang aku yang baru berpindah ni dan hal aanka aku si hamzah... dia pun tau dan mengiyakan bahawa maklang tu memang pengotor sikit... dulu dulu pun dah banyak complain dari mak bapak budak yang dijaganya... bulu kucing sana sini... apa lagi... lagilah aku risau yang amat amat... seperti yang aku tau, dalam najis kucing ni ada parasit yang bahaya dan boleh rosakkan otak baby kalo terdedah padanya... pergh aku berdoa agar anak aku selamat la sepanjang penjagaaan maklang... risau beb...

mmm memang dah rezeki aku kot, kakak tu bagitau tentang baby sitter kat ujung selekoh jalan kedai dia tu.. sedara dia gak... tapi dah jaga ramai budak... tapi disebabkan aku terdesak, kakak tu suruh aku tanya sendiri tuan punya badan... so aku terus pegi sana untuk bertanya...

penjaga hamzah yang ke 3
mmm masa aku tanya tu, dia mula mula dah macam tak nak... tapi maybe kesian kat aku dan hamzah, dia pun setuju nak jaga... nama penjaga hamzah yang ke 3 ni Huda... dah berkahwin 3 tahun tapistill belum ada rezeki timang baby... dia jaga ramai budak, kalo tak silap aku baby bawah setahun je ada 4, yang bawah 3 tahun ada 2 kot pastu anak buah dia lagi ramai yang dok sekali kat situ... huda ni jugak hantar dan amik sorang budak ni gi sekolah... tapi huda ni di bantu oleh emaknya iaitu makngah dan si suami... selain tu kadang kadang aku ada tengok jiran jiran sebelah rumah a.k.a sedara maranya turut membantu menjaga budak budak... so aku yang nak larikan diri dari mak lang yang tak berapa bersih tu pun lega la sikit... at least hamzah dah dapat penjaga yang lebih ok...

tapi nak jadikan lagi cerita.... aku hantar hamzah dari 10 bulan hinggalah ke hari ni... tapi baru baru ni, aku tengok si huda ni dah macam tak boleh concerntrate pada hamzah... dia ni ada buat bisnes kuih raya lagi... budak budak yang dia jaga pun dah ramai sangat... kalo pegi umah dia, dah macam taska... si hamzah pun dia mandikan sekali sehari jer... korang bayangkan la... dari pagi aku anta hamzah jam 7.30pagi... dia akan mandi sekali jer petang... ada ke patut.. pastu anak aku dia tak bagi makan nasi... bagi biskut jer... kekadang hanya minum susu jer... hamzah kalo kat umah elok jer makan tapi memang la main main sikit... budak la katakan... bila aku tanya dia kata, hamzah yang tak mau makan... so takkan take advantage kot... nak kerja mudah saja.. tugas dia sebagai baby sitter kenalah pastikan kebajikan anak aku terjaga betul tak... bukan nak suruh makan banyak sangat pun, tapi at least buat la bubur or usahakan something agar hamzah berminat nak makan... ish ish ish takkan itu pun aku nak ajar kan....
so dalam keadaan yang bengang, 2 tiga ari lepas aku gi merayau rayau sekitar taman perumahan kat sebelah taman perumahan aku...

jeng... jeng... jeng... aku ternampak sorang kakak melayu sedang sidai kain... apa lagi aku terus rentikan kete untuk bertanya tentang baby sitter yang ada kat kawasan umah dia tu... memang rezeki aku selalu baik... sebelah umah dia ada orang jaga budak... tapi dah jaga 3 budak, anak kepada sorang doktor... usia 3 beradik yang di jaga ialah 3 bulan, 1 tahun 8 bulan dan 3 tahun setengah... dari segi pengamatan aku, kakak ni memang pembersih dan kemas orangnya... macam biasa aku kan lurus... so aku cerita masalah sebenar aku kat kakak tu... mmm dia pun kenal orang yang aku citer dan tau, memang baby sitter hamzah tu jaga terlalu ramai baby... mula mula bincang, kakak tu macam tak sanggup jaga hamzah... tapi lama kelamaan dia sendiri bersetuju nak jaga... Alhamdulillah... lega sikit kalo hamzah dapat penjaga yang lebih bagus... bukan apa, aku tak nak anak aku terabai... Perkembangannya di hari kemudian terletak pada cara dia dibesarkan semasa kecilnya... betulkan para ibu semua???

okeh aku akan mula hantar hamzah 2 September ini ke rumah baby sitternya yang ke 4...
Tapi aku dalam dilema pulak nak bagitau si huda pasal ni.... huhuhu kuatkan semagat demi anak... esok hari terakhir hamzah dijaga oleh huda... ptg ni aku akan bagitau perkara yang sebenar....

begitulah cerita hamzah dan baby baby sitternya...
nanti aku update kisah terkini cerita hamzah bersama baby sitter barunya...

4 comments:

Gaban said...

Salam,

Apa kabar? Crita pasal org jaga anak ni, aku kekadang tu ada rasa nak benti keja, tp kalau tak keje, mana cukup duit blanja kan..aku ingatkn aku sorang jer dlm dilema kes jaga anak ni..hehehe..baby sitter aku yg 1st tu dulu, muka jer baik, tp hati dia..ya Allah ya Tuhanku...ni bulan pose kureng lak pahala..tapi apa2 pun baby sitter aku yg ke-2 ni alhamdulillah baik sebab dia merangkap makcik aku, kakak kpd ayah aku. dr umo 3 bulan dia jaga smpy 1 thn dh ni, syukur sgt2..tp en hubby kata, kalau blh dptkn baby sitter duduk rumah sndr lagi bagus, tah yah htr ulang alik, sbb kalau nk dikirakn smpy juga 500 - 600 dgn minyak keta + upah jaga anak. Apa-apa pun saya doakan baby sitter yg ke-4 tu baik2 saja hendaknya...byk2 berdoa..amin

Gaban

oya@mamahamzah said...

gaban...
tq for sharing... harap harap yang ke 4 tu ok la ekk...

Afzan said...

hi mamahamzah.. selamat berkenalan.. saye Afzan, mama Affan.. eheh, Seb baik affan dijage mak saye. dulu mak saye nih baby sitter. but skang dah x jage budak coz jage Affan sorg. harapnye dapat baby sitter yg baik.

oya@mamahamzah said...

tq afzan... salam perkenalan jugak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...