MY PRECIOUS FRIENDS

Tuesday, May 18, 2010

Contest cuti cuti di Cherating



Salam sejahtera semua... ari ni aku nak join contest cuti cuti Cherating yang dianjurkan oleh yusratravel... tarikh tutup contest ni malam ni... so sempat lagi aku nak wat entry... biasalakan kerja last minit aku selalunyer menjadi kalo bab bab contest ni... muahahaha...
Actually aku memang pernah gi honeymoon ke cherating... dan aku pilih tajuk " kenangan indahku di Cherating" untuk tajuk contest nie...

Pada malam 29 Feb 2008 aku dan husband bertolak dari Muar ke Cherating... fuh jauhnyer perjalanan kesana... masa tu lak aku tengah pregnant 3 bulan lebih... so agak penat la sikit... biasala tue.. hehehe

Ni la signboard Kuantan yang unik sekali... Cherating, here i come... sikit lagi je nak sampai Cherating kalo dah sampai Kuantan...

Sampai je kat cherating dalam kul 6 pagi... so lepak kat Mc D Teluk Cempedak makan sarap sementara nak tunggu check in... Kitaorang pegi ni gamble aje, takde booking2 chalet or hotel... nak tambah thrill la katakan... lagipun masa tu bukan cuti sekolah... maybe tak ramai orang...

Aku dok menginap kat Cherating Duyong Beach resort... mmm nak cari yang lain macam susah jer... sebabnyer masa kitaorang datang tue... hanya resort ni jer yang buka awal sekali... yang lain tu macam tak ada orang jer.. maybe bukan peak hour... so yang jaga resort sume relax la... diaorang layan yang dah booking jer kot... huhuhuhu... anyway this resort not bad, dekat dengan pantai... hanya 5 minit jer jalan kaki pun dah leh gi laut... kalo dari tingkap nampak la sikit permandangan laut tue... kira orait la tue...

Bila dah sampai resort lepak jap... yelah nak rehat jap sebabnye dah jalan jauh satu hari... so tido jap melepaskan lelah... then kitaorang tak sabar 2 nak gi laut... cuaca lak tu cantik... mmm excited nak berendam dalam air laut...

Dok beromantika kat pantai Cherating.... wuhahaha... sungguh romantik saat itu... well kira cam honeymoon time gak la... honeymoon yang kali ke 2 selepas kawin... macam biasa la activiti yang boleh dibuat masa tu, mandi laut, jalan2 tepi pantai, main tanam tanam dalam pasir, buat istana pasir dan macam macam lagi... tapi gambo tak amik la pulak bila wat sume tue... huhuhu rugi2... malam malam kitaorang jalan2 tepi pantai dan hirup bayu laut yang sungguh nyaman.. wah feeling 2..

Esoknya kitaorang pakat gi jalan2 ke sekitar cherating, so kedai unik yang kami jupe ialah kedai kraftangan kayu milik pakcik ape ek... lupa la nama dia... tapi kat kedai ni banyak sungguh hasil seni yang unik dan mengagumkan... korang try la cari... kedai ni tepi jalan jer on the way ke Kemaman, Terengganu...
Selain tu, kitaorng renti kat kedai keropok lekor nak beli keropok lekor sebagai ole2 dan buat makan2 semasa dalam perjalanan...

Selain daripada tu... aku dan hubby gi ronda2 pantai yang ada kat Cherating ni... jupe la Santuari Penyu Cherating... dapat la tengok sarang sarang penyu nak menetas... tapi anak penyu ada la masa tue, mak penyunye dah balik ke laut....

Hari seterusnya aku dan hubby layan mandi laut lagi... Airnya sejuk dan bersih... pantainya landai... dan angin yang bertiup agak kuat dan nyaman... best best... Kitaorang pegi ni dari 29 Feb hingga 3 Mac 2008... kira 4 hari 3 malam seperti yang tercatat kat tulisan di atas tue.. hehehe...
Muka happy, pagi2 nak mandi kat pantai... sujuk tapi best........

Cherating ni dekat sangat dah dengan Kemaman, Terengganu... so apa lagi... kami pun meneruskan xpdc kami berjalan jalan di bumi orang... so sampai kat Terengganu ronda2 la pekan dia sat. Then singgah solat kat masjid besar Terengganu... then jalan2 tengok pekan Terengganu sambil carik makan..
Hari terakhir kat Cheratiing, on the way balik tu aku singgah kat sume pusat kat handicraft dan nak carik cenderahati yang nak dibawa pulang... banyak gak kedai yang kami singgah untuk window shopping dan window looking...
Ni kat Natural Batik Village... kira cam kilang batik handmade la... korang nak belajar buat batik pun leh... nak wat batik sendirikpun leh... best tau...

Sepanjang perjalanan pulang, aku dan hubby tak lupa singgah di setiap pantai, untuk menjamu mata dengan ciptaan Tuhan... weh best tau.... ni kat tepian pantai Beserah.

Kat pantai Beserah ni banyak pokok... best tau.. angin kuat.... emmmm nyaman terasa... hahhaa macam iklan lak... ahaks...
Ni kat pantai teluk Balok. kira macam tempat pantai perkampungan nelayan. Bau hanyir sikit, cam bau ikan kering dan bau bayu laut yang kuat... tapi ok lagi tak busuk pun.......... Natural odor la katakan...
Ni kat pantai Batu Hitam... Pantai ni dapat nama sebab memang banyak batu warna hitam kat tepian pantainyer...
Ni jalan2 kat Teluk Cempedak.... banyak tempat menarik leh amik gambar... cuma kaki penat sikit nak jalan... jauh o.... nak jalan kat Teluk cempedak ni... tapi best... hahahha.... aku sumenya best...
Bermacam bentuk batu yang unik kat teluk Cempedak... Permandangan nyer sungguh cantik dan indah.. subhanallah... tengok tu macam bentuk LOVE la...
Ni lagi batu yang menakjubkan bentuknya...
Batu ni sangat la besar dan cantik tersusun....
My hubby nak jadik incredible hulk tu tolak batu besar... hahhaha.... ni kat penghujung pantai Teluk Cempedak....

Then dah puas berjalan jalan dan amik gambar, kitaorang pun bergerak pulang ke Muar... sampai Muar, malam malam bute.... huhuhu sungguh penat berjalan... tapi best!!!

So sampai sini sajalah cerita bergambar aku... harap harap ceritaku ini tak membosankan korang dan dapat membuatkan korang teringin nak gi Honeymoon ke Cherating... Senang cakap so peaceful, beautiful and romantic place to go...

Kalo ada rezeki, dapat la pegi lagi dan bawak Hamzah sekali, dan if menang this contest... lagilah best... Cherating here i come again.... Hadiah this contest ialah Voucher Impiana Cherating bernilai RM228... Nak nak nak... hehehehe...
Sesapa berminat nak join this contest... silalah tekan disini YUSRA TRAVEL
Last but not least terima kasih buat penganjur yang baik hati iaitu Yusra Travel & Tour....

Salam sayang dari Oya@mamahamzah.....



1 comment:

yusratravel said...

Salam Oya,

Thanks bab join cntest YTT..penyertaan sudah diterima. Sorry lewat terjah..Good lucky luck!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...