MY PRECIOUS FRIENDS

Friday, April 6, 2012

Semangat Setia Kawan

Semangat Setia kawan??? Apa maksudnye??? Korang mesti pernah dengar 3 perkataan tu...
Bagi aku semangat setia kawan bermaksud kita harus bantu membantu antara kawan kawan kita, ikhlas serta sanggup berkorban untuk mereka.

Tapi jangan salah gunakan maksud tiga perkataan diatas... kalau kita nak tolong kawan kawan jangan sampai merosakkan pulak... Tolong pada perkara kebaikan bukan pada kejahatan atau perkara yang tak sepatutnya di tolong... Senang cerita aku bagi contoh... kalau kita ada kawan yang selalu lambat datang opis, jangan dok sibuk tolong punchkan pulak... Sanggup tuh hari hari... Em... relevenkah bantuan kita saat itu sebagai seorang kawan??? Di mana integriti anda dan rakan anda sebagai pekerja? Tapi kalo kawan kita dalam kesusahan seperti pancit tayar kereta tengah highway, barulah betul betul bantuan kita wajib diperlukan...

Dan kalau kita ada kawan, jangan gunakan 3 perkataan di atas untuk meraih simpati mereka dan sekaligus menggunakan kawan kita untuk kepentingan diri sendiri... Berpijaklah di bumi nyata, jangan palitkan orang lain dengan masalah diri yang tak terurus. Contohnya begini oleh kerana kita sudah terbiasa datang opis lambat, maka kita gunakan 3 perkataan diatas untuk memujuk mana mana kawan yang sudi menolong kita mengetip kad perakam waktu kita (punch kad). Hendak tak hendak ada kawan kawan yang TERPAKSA melakukannya demi Semangat Setia Kawan tadi.

Korang pikir pikirkan lah apa aku tulis ni... jangan SALAHGUNA maksud semangat setia kawan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...